Eén op de drie gevallen van dementie is te voorkomen.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Dement worden is voor veel mensen een schrikbeeld. Een medicijn is voorlopig niet voorhanden, het aantal patiënten met dementie loopt snel op. Maar de gedachte dat er niets tegen te doen is, die klopt niet. Artsen en wetenschappers denken dat één op de drie gevallen van dementie voorkomen kan worden met een gezonde leefstijl. 

Goede resultaten met gezondere leefstijl

Studies in onder andere Australië en Amerika wijzen uit dat met een gezondere leefstijl indrukwekkende resultaten kunnen worden behaald. Eén op de drie gevallen van dementie is te voorkomen, zo wijzen de berekeningen uit. Vertaald naar Nederland alleen al indrukwekkende cijfers. Nu staan er ongeveer 270 duizend mensen met dementie geregistreerd, over ruim vijfentwintig jaar is dat aantal minstens verdubbeld.‘Stel, je zou een pil uitvinden waarbij je dertig procent van de gevallen kon helpen, dan is dat wereldnieuws in alle media’, zegt arts-onderzoeker Mijn Breincoach Martin van Boxtel. ‘Preventie krijgt die aandacht niet. Ik begrijp dat wel, maar toch moeten we hier op inzetten.

Grote uitdaging is hoe we de mensen ervan kunnen overtuigen dat ze zelf kunnen werken aan de gezondheid van hun hersenen. Dementie overkomt je, is de gedachte, daar is niets tegen te beginnen, pech gehad. Dat is dus in een groot aantal gevallen niet waar. Helaas weet amper één op de twee mensen dat hij zelf het risico op dementie kan beïnvloeden door de leefstijl aan te passen.’

‘Mijn Breincoach’ helpt bij het bevorderen van de hersengezondheid

In samenwerking met drie Europese partners heeft Alzheimer Centrum Limburg een eenvoudige routinetest ontwikkeld, waarmee de actuele hersengezondheid van individuele personen op een wetenschappelijk verantwoorde manier in kaart kan worden gebracht. Dit zogenaamde ‘LIBRA-model’ ‘Lifestyle for Brain Health’ geeft mensen inzicht in hun persoonlijk gezondheidsprofiel.

“Op basis van de risico-indicatoren hebben we een index gemaakt, die iets vertelt over de hersengezondheid: hoe hoger je scoort in de test, hoe meer kans je maakt op dementie. We laten mensen hun risicoprofiel zien en geven wij aan op welke gebieden zij verbetering kunnen boeken. Want de risicofactoren zijn veranderbaar: door bewuster te gaan leven kun je je hersengezondheid verbeteren. Met behulp van een app en e-coaching gaan we mensen actief coachen bij het maken van leefstijlkeuzes. Op maat! Ook gaan we gaan ze wijzen op gerelateerde diensten in hun directe omgeving, de dichtstbijzijnde sportschool, zwembad of diëtiste. Ze kunnen kiezen uit het aanbod dat het beste bij hun past.” 

Lees meer over Leefstijl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *