fbpx

Ex-kankerpatiënte: ‘Ga met eten en trainen de chemo te lijf’

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Spannende tijden voor Monique van Dijk en René Loek. Hun app Pinktrainer wordt komende weken uitgerold onder ziekenhuizen en oncologisch fysiotherapeuten. En hij dingt mee naar de Nationale Zorginnovatieprijs van Nederland.

In 2016 werd bij de sportieve Monique van Dijk borstkanker geconstateerd. Ze onderging twee operaties. Door haar trainingen en gezonde eetgewoonten bleek de Haaksbergse zich wonderlijk snel te herstellen. In juni 2017, een jaar na haar eerste operatie, zette zij de wereldtitel bodybuilding op haar naam.

Een prestatie om trots op te zijn, maar ook eentje die de sportster aan het denken zette. Want als zij zoveel baat had bij haar leefstijl, waarom dan haar ervaringen niet inzetten voor lotgenoten? Samen met goede vriend, Boekeloër René Loek, besloot ze een app te ontwikkelen.

Sterk en gezond

Doel was en is om vrouwen met borstkanker zo sterk en gezond mogelijk door de chemotherapie heen te loodsen. „Als je een tijdlang minder goed slaapt, heeft dat effect op hoe vitaal je bent”, noemt Monique als voorbeeld. „Als je eetlust minder is, kun je eiwitten toevoegen aan je eetpatroon, om zo je spiermassa te versterken.”

Door op bijwerkingen in te spelen, kunnen de effecten van de klachten worden verminderd zodat de chemokuur beter te verdragen is. De patiënt blijft daardoor fitter en kan zo sneller herstellen.

Alerts

Pinktrainer bestaat uit een app die de patiënt op zijn mobiele telefoon kan installeren en een dashboard dat bijvoorbeeld de fysiotherapeut op zijn computer of tablet plaatst. De patiënt houdt thuis de gegevens bij en de behandelaar monitort of alles naar wens verloopt. Dat kan voorafgaand aan een afspraak. Maar ook wanneer het programma een signaal afgeeft dat er klachten opspelen. „Normaal hoort hij dat pas als de patiënt op het spreekuur komt, nu krijgt hij alerts.”

Een heel scala aan gegevens wordt bijgehouden in de applicatie. In een overzicht zijn zo’n 80 mogelijke symptomen opgenomen, die het gevolg kunnen zijn van chemotherapie,  zoals gewichtsverlies, smaakveranderingen of slikproblemen. De patiënt houdt alleen die klachten bij welke in haar geval ook echt spelen.

Spitwerk

Twee jaar hebben ze er beiden volop aan gewerkt, naast hun reguliere werkzaamheden. De eigen ervaringen van Monique dienden als inspiratie, aangevuld met alle kennis uit wetenschappelijke publicaties van de afgelopen decennia. Veel spitwerk dus, op zoek naar bewezen gegevens, zodat de adviezen uit de app ook wetenschappelijk zijn gestaafd.

De app is getest door fysiotherapeut Bertine Tieberink, die meedacht over aanpassing en verbeteringen. Het bedrijf Orange M-Health bv dat Monique en René hiervoor oprichtten, gaat de app deze maand uitrollen bij ziekenhuizen en behandelaars. Dat ze er nu net de voorrondes van Zorginnovatieprijs mee hebben gewonnen, is toeval, maar komt goed uit.

Supergaaf

„Dat was echt supergaaf”, zegt Monique met een stralende glimlach. „Zó’n mooie erkenning. Ik had het totaal niet verwacht, maar daardoor was het voor mij extra leuk. Ik heb de hele avond en het weekend erna met een grote glimlach rondgelopen: wat is dít mooi!”

Vooral vanwege de extra aandacht die het krijgt. „Het is goed dat vrouwen met borstkanker weten hoe belangrijk goed voedingsadvies en trainen zijn tijdens en na de behandeling.”

Dat dit niet alleen geldt bij behandeling van borstkanker, spreekt voor zich. De app is gebouwd rond specifieke klachten en oplossingen bij borstkanker. Maar het mooie van Pinktrainer is, dat deze met aangepaste data ook bij andere typen kanker kan worden ingezet.

Heel veel data

René en Monique willen daar op termijn ook invulling aan geven. Al zal dat even duren, want er moet opnieuw een enorme hoeveelheid data worden verwerkt. René kondigt aan dat prostaatkanker en maag- en darmkanker als eersten worden opgepakt. Mede omdat zij veel voorkomen en zo veel patiënten geholpen kunnen worden.

Maar het bereik kan nog veel breder worden: „Met 10 procent aanpassing is hij ook voor andere ziektebeelden zoals diabetes of hart- en vaatziekten aan te passen”, aldus Monique.

De Nationale Zorginnovatieprijs wordt op 14 maart uitgereikt.


Lees meer over Leefstijl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *