Gezonde Leefstijl tijdens de zwangerschap

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Er wordt de laatste decennia ontzettend veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van voeding op het verloop van je zwangerschap én de gevolgen voor de gezondheid van je baby.

Je bent nu immers niet meer alleen voor je eigen gezondheid verantwoordelijk, maar ook voor die van de baby in je buik.

Positief effect op verloop van je zwangerschap

Een gezonde leefstijl en met name gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op het verloop van je zwangerschap, maar beïnvloed ook de gezondheid van jouw kind voor de rest van zijn leven.

Misschien vind je het lastig voor te stellen dat jouw leefstijl tijdens de zwangerschap invloed heeft op hoe gezond jouw kind is als hij straks 50 jaar oud is, maar toch is dit zo.

Tijdens je zwangerschap ben jij je kindje als het ware aan het programmeren. Alle systemen worden aangelegd en aan de hand van wat jij er voor voeding in stopt gaat je stofwisseling bepaalde stoffen in meer of mindere mate maken.

Als je minder gezond eet in de zwangerschap, of bepaalde tekorten hebt aan vitaminen of mineralen, dan kunnen er veranderingen in het DNA optreden die voor de rest van het leven gevolgen kunnen hebben. Bepaalde tekorten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar ook het risico op het krijgen van diabetes (suikerziekte) is verhoogd. We weten ook al langer dat jouw voeding in de zwangerschap mede van invloed is op de hersenontwikkeling van je baby en dus op hoe intelligent jouw kindje zal zijn.

Tel daar nog eens bij op dat een gezonde leefstijl er voor zorgt dat jij niet teveel (of te weinig) aankomt in je zwangerschap én dat het risico’s op complicaties in je zwangerschap lager is als jij gezond leeft.

Lees meer over Leefstijl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *