Stress verminderen met een gezonde leefstijl

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Het effect van stress bouwt zich op in je lichaam en versnelt de celveroudering. Nieuw onderzoek laat echter zien dat deze negatieve effecten verminderd kunnen worden met een verbeterde leefstijl. Een leefstijlcoach kan helpen met een gezond eetpatroon, voldoende beweging en een betere nachtrust.

Onderzoekers van de University of California, San Francisco bestudeerden 239 vrouwen na de overgang die niet rookten. Ze keken vooral naar hoeveel de vrouwen bewogen, hoe gezond ze aten en of ze goed sliepen gedurende een periode van een jaar. Ook was er aandacht voor eventuele stressvolle momenten gedurende het onderzoek. Het bloed van de vrouwen werd zowel aan het begin als het einde van het jaar onderzocht.

Stress voorkomen met een verbeterde leefstijl

“Dit onderzoek laat zien dat stress de veroudering van immuuncellen bij volwassen kan versnellen, zelfs in een relatief korte periode van een jaar”, vertelt Puterman. “Het echte goede nieuws is dat beweging, gezonde voeding en voldoende slaap tijdens periode van stress dit proces kunnen afremmen.”

Telomeren

“Bij de vrouwen met een gezonde leefstijl was minder sprake van telomeer verkorting dan bij vrouwen die ongezonder leefden”, aldus onderzoeker Eli Puterman. “Het is dus erg belangrijk dat we een gezonde leefstijl promoten, zeker in tijden van stress.”

Telomeren zijn de beschermende uiteindes van een chromosoom, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van een veter. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Telomeren hebben invloed op hoe snel de cel oud wordt. Ze bestaan uit combinaties van DNA en eiwitten. Wanneer een telomeer korter wordt, verzwakt de structuur en sterft de cel uiteindelijk.

Lees meer over Leefstijl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *