Waarom zijn sneakers zo populair
Sneakers

Waarom zijn sneakers zo populair?

Het is niet ongewoon: honderden sneaker liefhebbers staan in de rij – sommigen ’s nachts – om een ​​paar Yeezy Boost 350 V2 Black Static Adidas-sneakers te kopen op het moment dat ze in de uitverkoop gingen. Voordat ze in de rij stonden, moesten klanten zich registreren en meedoen aan een loting om te bepalen of ze überhaupt een paar mochten kopen! De schoenen werden verkocht voor een paar honderd dollar en worden nu geruild voor maximaal €3000. Maar waarom?

Beperkte oplage

De zoektocht naar dergelijke sneakers die in een beperkte oplage worden gemaakt, ontworpen door rapper Kanye West, staat niet op zichzelf. Al sinds de jaren tachtig zien we de gekte romdom sneakers opkomen. Er bestaan nu zelfs websites speciaal voor het ruilen van sneakers, zodat sneakers enthousiastelingen alsnog aan hun gewilde sneakers kunnen komen. Andere sites behandelen sneakers als beursgoederen.

Maar hoe zit het dan met fast-fashion, milieu en verspilling? Hoe verhoudt de liefde voor sneakers zich daartoe? 

Terug in de tijd

De eerste sneakers verschenen in het Engeland van de jaren 1830. Dat was namelijk het moment dat “Liverpool Rubber” op het idee kwam om een canvas buitenkant op een rubberen zool te bevestigen. 

Verschillende stijlen van de schoen werden in de loop van de 19e eeuw ontwikkeld in Engeland en ook in de Verenigde Staten werden de schoenen gebruikt voor hardlopen, tennis, springen en zeilen. De term ‘sneaker’ werd in 1870 in Amerika bedacht om de schoen te beschrijven, omdat hij geruisloos was. 

Sinds de jaren zeventig zijn sneakers gekoppeld aan skateboarden en hiphopcultuur, inclusief breakdance; stedelijke bezigheden die een hoge mate van comfort en bewegingsvrijheid vereisen. De explosie van hiphop vanaf het midden van de jaren tachtig en de wereldwijde dominantie ervan in de jaren negentig zorgden ervoor dat sneakers al snel een visueel symbool van hiphop werden. 

Sneakers vandaag de dag

De huidige nostalgie in sneakers strekt zich uit tot uitgesproken stijlen en kleurencombinaties. Toonaangevende high-fashion merken, waaronder Chanel, Louis Vuitton en Balenciaga beschouwen sneakers nu als een must-have fashion item in hun collecties.

<a href=”http://detailhandel.arenacampus.nl”>detailhandel.arenacampus.nl</a>