afvallen als je slaapt
Afvallen

Afvallen terwijl je slaapt

Wist je dit al? Te weinig slaap kan je gewicht beïnvloeden. Als je te weinig slaapt dan is vaak het enige wat je kan doen om wakker te worden een lekkere grote cappuccino drinken. Bij te weinig slaap wordt de verleiding groot om je lichaamsbeweging over te slaan omdat je te moe bent en afhaalmaaltijden te halen voor het avondeten in plaats van voor jezelf een gezonde maaltijd te maken.

Als dit een paar keer per jaar plaatsvindt, dan is dat geen probleem. Het probleem is dat meer dan een derde van de bevolking regelmatig te weinig slaap krijgt. En dat terwijl deskundigen het erover eens zijn dat voldoende slapen net zo belangrijk is voor de gezondheid als voeding en lichaamsbeweging. Het resultaat is dat je moet lijnen om het extra gewicht weer kwijt te raken.

Je slaperige brein

Beknibbelen op slaap zet je hersenen aan tot het nemen van slechte beslissingen. Het verdooft de activiteit in de frontale kwab van de hersenen, de plaats van besluitvorming en impulscontrole. Het is dus een beetje alsof je dronken bent. Je hebt niet de mentale helderheid om goede beslissingen te nemen en dat bemoeilijkt het afvallen.

En als je oververmoeid bent, komen de beloningscentra van je hersenen op gang, op zoek naar iets dat goed voelt. Dus hoewel je het verlangen naar troostmaaltijden misschien kunt onderdrukken als je goed uitgerust bent, kunnen je slaaparme hersenen moeite hebben om nee te zeggen tegen een tweede stuk taart. Daardoor wordt afslanken heel erg moeilijk.

Uit een onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition bleek dat wanneer mensen uitgehongerd waren, ze ’s avonds meer gingen snacken en meer geneigd waren om koolhydraatrijke snacks te kiezen. In een ander onderzoek aan de Universiteit van Chicago kozen deelnemers met slaaptekort voor snacks met twee keer zoveel vet als degenen die minstens 8 uur sliepen.

Een tweede onderzoek wees uit dat te weinig slapen mensen ertoe aanzet grotere porties te eten, waardoor het gewicht toeneemt. En in een review van 18 onderzoeken ontdekten onderzoekers dat een gebrek aan slaap leidde tot een toegenomen verlangen naar suikerrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Tel het allemaal bij elkaar op, en een slaperig brein lijkt te snakken naar junkfood, terwijl het ook de impulscontrole mist om nee te zeggen.

Slaap en metabolisme

Slaap is als voeding voor de hersenen. De meeste mensen hebben tussen de 7 en 9 uur per nacht nodig, want dat is gezond voor lichaam en geest. Krijg je minder dan dat, dan weet je dat je lichaam zal reageren op manieren die zelfs de meest vastberaden diëter rechtstreeks naar de ijskraam zal leiden. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *