Leer over de basis van wijn
Wijn

De basis van wijn

Gewoon een wijntje bestaat niet: wijn is best wel een BIG DEAL. In dit blog vertellen we je de basis van wijn. Zo kun je misschien nog eens meepraten met de wijnsnobs tijdens een feestje 😉

De meeste wijn wordt gemaakt met druiven, maar dat zijn niet de druiven zoals ze je in de supermarkt vindt. Wijndruiven (Latijnse naam: Vitis vinifera) zijn kleiner, zoeter, hebben een dikke schil en bevatten zaden. Er worden meer dan 1.300 wijndruivenrassen gebruikt in de commerciële productie, maar slechts ongeveer 100 van deze rassen vormen 75% van de wijngaarden in de wereld. Tegenwoordig is de meest aangeplante wijndruif ter wereld Cabernet Sauvignon.

Wat is wijn?

Wijn is een alcoholische drank gemaakt van het gefermenteerde sap van druiven. Technisch gezien kan je met ieder fruit wijn maken. Ja, dus ook met appels, veenbessen, pruimen, enzovoorts. Maar alleen als er “wijn” op het etiket staat weet je zeker dat de wijn met druiven is gemaakt. Bier is dus geen wijn omdat het niet van fruit gemaakt is. Het verschil tussen deze twee populaire dranken is dat bij het brouwen van bier gefermenteerde granen worden gebruikt.

Waarom verschilt de samenstelling per wijn?

Er bestaat geen standaard samenstelling van wijn. Wijnen verschillen van elkaar. Dat komt omdat alcohol de primaire bron van calorieën in wijn is. Dit is geen standaard aantal en dus verschilt het per fles. Zoetere druiven fermenteren tot wijn met een hoger alcoholpercentage. Naast koolhydraten en calorieën zitten er ook voedingsstoffen in wijn uit de druivenschillen. Rode wijnen vallen in deze categorie en bevatten over het algemeen meer mineralen en antioxidanten dan de meeste witte wijnen. Alcohol is de belangrijkste bron van calorieën in wijn. Zo beïnvloedt alcohol de calorieën in wijn meer dan suiker. In sommige zeldzame gevallen zal een lichtzoete wijn met een laag alcoholgehalte zelfs minder calorieën bevatten dan een droge wijn met een hoog alcoholgehalte. Dit is het geval met Moscato d’Asti (met slechts ongeveer 5,5% ABV!).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *