Zo maak je zelf een uniek recept
Recepten

Hoe maak je gemakkelijk een nieuw recept?

Wist je dat je slechts een paar aanpassingen verwijderd bent van het maken van het kookboek van je dromen?

Tegenwoordig is koken, kookboeken schrijven en bloggen over eten big business! En je hebt niet persé een dure culinaire opleiding nodig om het te doen! Sterker nog, veel beroemde chef-koks zijn hun carrière niet begonnen op een culinaire school; ze begonnen in hun eigen keuken. Maar hoe start je je kookimperium? De beste plaats om te beginnen is door te leren hoe je een uniek recept maakt.

Een uniek recept

‘Niemand bezit een recept; ze zijn bedoeld om te worden doorgegeven.’ Dit is een bekend gezegde, maar het is helaas niet helemaal waar. Je kunt jezelf niet zomaar de recepten die in een kookboek staan toe-eigenen. Je strijkt dan de de eer op van iemand anders en dat mag natuurlijk niet. 

Een alternatief voor het kopiëren van het recept van iemand anders is natuurlijk om uren in de keuken door te brengen met het mixen en matchen van ingrediënten totdat je iets hebt dat je lekker vindt. Dit is zeker een leuke optie, maar als je weinig ervaring (of budget) hebt, creëer je waarschijnlijk meer mislukkingen dan successen. Gelukkig is er een snellere manier om een goed recept te maken.

Gemakkelijk een recept bedenken 

Je mag recept instructies niet zomaar kopiëren en plakken of ze gebruiken alsof ze van jezelf zijn. Maar je mag wel een bestaand recept gebruiken ter inspiratie. Je hoeft dan alleen maar een paar wijzigingen aan te brengen en die moet je natuurlijk wel zelf bedenken. Zorg er bovendien voor dat je de beschrijving van je recept in je eigen woorden opschrijft. En verander bovendien de (volgorde van) de ingrediëntenlijst. Een gemakkelijke plek om te beginnen is door te kijken naar de belangrijkste eiwitten of groenten in het gerecht. Kan het rundergehakt worden geruild voor gemalen kalkoen? Kun je boerenkool gebruiken in plaats van spinazie? Op dezelfde manier zou het toevoegen of verwijderen van ingrediënten kunnen helpen om het recept je eigen te maken. Worden er kruiden en smaakmakers in het recept gebruikt? Verhoog of verlaag dan simpelweg de hoeveelheid eten die je gebruikt in jouw versie van het recept. Het is trouwens ook leuk om recepten te verzinnen waarmee je kunt afvallen. Hiermee spreek je ook meteen een nieuwe groep lezers aan. 

Zo nu heb je alle kennis in huis om een lekkere en unieke recepten te bedenken. Wanneer kunnen we jouw kookboek verwachten?

Een uniek recept bedenken voor je kookboek of foodblog

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *