Vrienden die samen van eten genieten
Vegan

Uit eten met dieetwensen

Glutenvrij, vegetarisch, lactosevrij of een dieet om af te slanken en ga zo maar door; er bestaan een heleboel manieren waarop mensen dieetwensen hebben. Tegenwoordig wordt er zelfs vaak al op de menukaart rekening gehouden met dieetwensen. Glutenvrij en vegetarisch zijn de meest voorkomende, maar ook vegan wordt steeds vaker genoteerd. 

Geen zorgen

Ga je uit eten bij een restaurant dat bekend staat om z’n kwaliteit, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken als je dieetwensen hebt. De chefkok ziet het dan vaak als een uitdaging om jou (net als alle andere gasten zonder dieetwensen) van een uitzonderlijk lekkere maaltijd te voorzien. Meestal melden de restaurants dit ook van op hun website. Maar het kan natuurlijk ook wel eens tegenvallen. Hoe vaak heb ik als vegetariër bijvoorbeeld al een tegenvallende restaurant ervaring gehad? Te vaak naar mijn idee. Dan stond er voor vegetariërs alleen een spiegelei op het menu of de ham werd voor mijn neus van het broodje gezond gepeuterd. Om zulke ervaringen te voorkomen is het dus verstandig om je huiswerk te doen en de website van het restaurant van je keuze te inspecteren of hen even te bellen om navraag te doen. 

Vrienden die samen van eten genieten

Uitdaging voor restaurants

Voor restaurants zijn al die dieetwensen best een uitdaging. Wil je bijvoorbeeld koolhydraatarm eten, dan is het voor een chefkok die gewend is om te werken met bloem of aardappel even schakelen wat ze jou wel voor kunnen zetten. Een kok moet dan eigenlijk een voedingskundige zijn om te weten welke voedingsmiddelen hij/zij kan gebruiken. Ook koken voor vegans is een uitdaging. Dat het plantaardig moet zijn, dat begrijpen we, maar dierlijke voedingsmiddelen zijn soms ook aan voedingswaren toegevoegd waarvan je het niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan wijn. Wist je dat wijn niet perse vegan is? Het is als vegan niet leuk als je ergens gaat eten en ze serveren geen vegan wijn! En als dessert een vegetariër een marshmallow in de warme chocolademelk doen is meestal ook geen optie. Marshmallows bevatten namelijk vaak gelatine en dat is een dierlijk product. 

Eet je graag biologisch? Het kan gebeuren dat een restaurant niet met biologische producten werkt. Wil je persé biologisch eten en drinken dan is het verstandig om specifiek op zoek te gaan naar een restaurant dat daar in gespecialiseerd is.

Uit eten gaan met dieetwensen is meestal geen enkel probleem, maar een stukje voorbereiding voor zowel de gast als het restaurant is geen overbodige luxe. Help elkaar daarom een handje door van tevoren contact op te nemen zodat in goed overleg een mooi en vooral lekker dinertje geregeld wordt. Dat wordt genieten! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *